Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pizza marchewkowa z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pizzę na patelni przygotowałam pierwszy raz ponieważ piekarnik odmówił mi posłuszeństwa. Okazało się że upieczona na patelni jest równie pyszna jak pieczona w piekarniku.

Pizza marchewkowa z patelni

Składniki:

Pizza marchewkowa z patelni

 

  • Ciasto
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 200 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju z rzepaku i lnu
  • 10-15 dag marchewki
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 łyżki smażonej cebuli
  • Dodatki
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 20-25 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki ketchupu
  • 5 -8 dag startego żółtego sera
  • 25 dag mozzarelli mini kulki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pizza marchewkowa z patelni

ETAP 1:

Pizza marchewkowa z patelni
Startą marchewkę, smażoną cebulę, olej i oregano połączyć z ciastem.

Pokruszone drożdże rozpuścić w cukrze, wymieszać z ciepłą wodą. Wlać do miski z mąką, wyrobić, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać sól, olej, startą na grubej tarce marchewkę, smażoną cebulę i oregano, wyrobić.

ETAP 2:

Pizza marchewkowa z patelni
Z takiej ilości ciasta przygotować dwa krążki na pizzę.

Ciasto podzielić na dwie części i uformować 2 krążki o średnicy 28 cm, włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia patelnię, przykryć i odłożyć na 10 minut.

ETAP 3:

Pizza marchewkowa z patelni
Pokrojony w plasterki boczek lekko wytopić.

Boczek pokroić w plasterki, podsmażyć na patelni.

ETAP 4:

Pizza marchewkowa z patelni
Podsmażone pieczarki z cebulą przyprawić do smaku.

Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę, wsypać posiekane pieczarki, odparować, przyprawić solą i pieprzem.

ETAP 5:

Pizza marchewkowa z patelni

Krążki ciasta posmarować ketchupem, posypać żółtym serem, wyłożyć pieczarki i boczek.

ETAP 6:

Pizza marchewkowa z patelni

Na wierzchu ułożyć kulki mozzarelli. Patelnię przykryć pokrywką, włożyć na duży palnik, włączyć najmniejszy płomień i piec około 18-20 minut.


Tagi:

pizza