madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Pizza Margherita

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pizza która reprezentuje narodowe barwy Włoch, tylko u mnie zamiast świeżej bazylii jest suszona , mimo wszystko pizza jest super.

Pizza Margherita Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza Margherita

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza Margherita
W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże. Do miski przesiewamy mąkę pszenną , dodajemy sól, oliwę z oliwek oraz rozpuszczone drożdże i wyrabiamy jednolite ciasto , które odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło. Pomidory przelewamy do miseczki i dusimy widelcem, a następnie doprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Mozzarellę kroimy w plasterki. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Placek smarujemy powstałą pulpą pomidorową, na której układamy plasterki sera. Całość posypujemy suszoną bazylią. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy przez około 30 minut.
Pizza Margherita
Ciasto wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło
Pizza Margherita
Pomidory z puszki dusimy i doprawiamy do smaku
Pizza Margherita
Mozzarellę kroimy w średniej grubości plasterki
Pizza Margherita
Pulpę pomidorową rozsmarowujemy na cieście