VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Pizza na cienkim cieście z salami i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pewnej soboty jeszcze przed obiadem naszła mnie ochota na pizze. Bez zastanowienia zrobiłam ją z tego co było w lodówce. Taka robiona na szybko a najpyszniejsza.

Pizza na cienkim cieście z salami i oliwkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pizza na cienkim cieście z salami i oliwkami

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • odrobina cukru
  • odrobina soli
  • 2 łyżki oleju
  • 20 g świeżych drożdży

 

  • Dodatkowo:
  • 5 plastrów sera
  • 7 plastrów salami
  • keczup
  • oregano
  • kilka czarnych oliwek
  • olej

Sposób przygotowania:

Pizza na cienkim cieście z salami i oliwkami
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, olej. W 1/2 szklanki letniej wody rozpuszczamy drożdże. Wlewamy do miski. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (około 20 minut). Pieczarki kroimy w plastry. Gdy ciasto już nam wyrośnie rozwałkowujemy go na placek, smarujemy keczupem, sypiemy oregano, układamy salami, pieczarki i czarne oliwki. Wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na 15 minut. Po około 13 minutach kładziemy plastry sera.
Pizza na cienkim cieście z salami i oliwkami
Pizza w trakcie przygotowania- posmarowana keczupem i obłożona salami
Pizza na cienkim cieście z salami i oliwkami
Gotowa pizza przed wstawieniem do piekarnika