Strona główna Pizza na grubym cieście

Pizza na grubym cieście

Pizza « poprzedni | następny »
zewa offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1821
zdjęcia: 1 z 1
Pizza na grubym cieście
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Zostało Wam trochę ciasta na racuchy i resztki w lodówce? Zróbcie szybką pizzę na grubym puszystym cieście.


trudność: łatwe
czas:

Pizza na grubym cieście - SKŁADNIKI:

  • 400 ml gotowego ciasta na racuchy
  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 szk letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju
  • 300 g wędzonego boczku
  • 300 g kiełbasy wiejskiej
  • 2/3 puszki kukurydzy konserwowej
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz i papryka ostra do smaku
  • przyprawa do pizzy do smaku
  • 300 g żółtego sera

Pizza na grubym cieście - PRZYGOTOWANIE:

Do ciasta na racuchy dodać rozkruszone drożdże, wodę, sól, olej i mąkę i wyrobić ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia.
Na blachę wysmarowaną olejem rozłożyć jeszcze raz wyrobione ciasto i ponownie odczekać, aż wyrośnie.
W międzyczasie podsmażyć cebulę, czosnek i pieczarki.
Dodać odsączoną kukurydzę, pokrojony boczek i kiełbasę.
Doprawić do smaku.
Ser zetrzeć na tarce.
Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i podpiec ciasto 15 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika posmarować majonezem zmieszanym z ketchupem.
Na ciasto wyłożyć farsz, posypać startym serem. Piekarnik podgrzać do 200 stopni, wstawić pizzę do piekarnika z zapiekać 15-20 minut.
Pizzę podawać polaną ketchupem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pizza na grubym cieście  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pizza
Pizza z kurczakiem i brokułami Pizza na zaczynie poolish Pizza z salami i rukolą
Pizza z filetem drobiowym Jarmużowo -kurczakowa pizza Pizza z tuńczykiem i oliwkami
Pizza z dynią i salami Pizza na kruchym cieście Mini pizze z gotowanych ziemniaków
Pizza z grzybami leśnymi i cukinią Pizza z pomidorami i i mozarellą Pizzerinki z kwiatami dyni

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane