zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2011]

Pizza na grubym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zostało Wam trochę ciasta na racuchy i resztki w lodówce? Zróbcie szybką pizzę na grubym puszystym cieście.

Pizza na grubym cieście

Składniki:

Pizza na grubym cieście

  • 400 ml gotowego ciasta na racuchy
  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 szk letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju
  • 300 g wędzonego boczku
  • 300 g kiełbasy wiejskiej
  • 2/3 puszki kukurydzy konserwowej
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz i papryka ostra do smaku
  • przyprawa do pizzy do smaku
  • 300 g żółtego sera

Sposób przygotowania:

Pizza na grubym cieście

Do ciasta na racuchy dodać rozkruszone drożdże, wodę, sól, olej i mąkę i wyrobić ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia.
Na blachę wysmarowaną olejem rozłożyć jeszcze raz wyrobione ciasto i ponownie odczekać, aż wyrośnie.
W międzyczasie podsmażyć cebulę, czosnek i pieczarki.
Dodać odsączoną kukurydzę, pokrojony boczek i kiełbasę.
Doprawić do smaku.
Ser zetrzeć na tarce.
Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i podpiec ciasto 15 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika posmarować majonezem zmieszanym z ketchupem.
Na ciasto wyłożyć farsz, posypać startym serem. Piekarnik podgrzać do 200 stopni, wstawić pizzę do piekarnika z zapiekać 15-20 minut.
Pizzę podawać polaną ketchupem.

Redakcja poleca: