SUPERPRZEPIS

Pizza na grubym cieście z salami i pomidorkami

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pizza na grubym cieście z salami i pomidorkami Więcej zdjęć (2)

Pizza na grubym cieście z dodatkiem aromatycznego oregano i ricotty, która daje ciastu puszystość i delikatność. Dodatkiem do pizzy jest passata pomidorowa, plasterki salami, pomidorki, ricotta i rukola.

Składniki:

Pizza na grubym cieście z salami i pomidorkami

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki typu manitoba
  • 100 g ricotty
  • 300 ml letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 10 g cukru
  • 3 łyżki suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Dodatki

  • 300 g passaty pomidorowej
  • 100 g ricotty
  • 100 g pomidorków
  • 100 g salami
  • rukola
  • suszone oregano
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Pizza na grubym cieście z salami i pomidorkami


Przygotowanie rozczynu ze świeżych drożdży

Pizza na grubym cieście z salami i pomidorkami
Woda do przygotowania rozczynu nie powinna być gorąca, zbyt wysoka temperatura zabije drożdże.

W miseczce rozkruszamy drożdże, które zalewamy 50 ml letniej wody. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży.

Przygotowanie ciasta

Pizza na grubym cieście z salami i pomidorkami

Mieszamy oba rodzaje mąki. Do dołka w mące wlewamy olej, dodajemy cukier, sól, ricottę oraz suszone oregano. Na koniec wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, aż będzie miękkie i elastyczne.

Wyrastanie ciasta

Pizza na grubym cieście z salami i pomidorkami
Aby ciasto na pizze szybciej podwoiło objętość można wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni.

Wyrobione ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrastać ok. 1 godziny.

Pieczenie pizzy

Pizza na grubym cieście z salami i pomidorkami
Upieczona pizza powinna być złocista i puszysta. Pizze dekorujemy rukolą.

Blachę do pieczenia o wymiarach 30 x 40 cm smarujemy olejem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy. Na spód z ciasta wykładamy passate pomidorową. plasterki salami i połówki pomidorków. Pizze odstawiamy do ponownego wyrastania na ok. 30 minut.


Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 210 stopni. Przed pieczeniem na pizzy układamy kawałeczki ricotty, oprószamy oregano, polewamy 1-2 łyżkami oliwy. Pizze pieczemy ok. 15-20 minut.