OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Pizza na grubym spodzie z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tradycyjny przepis na ciasto do pizzy, dodatki takie jak nam najbardziej smakują i obiad gotowy:) lub przekąska przed tv.

Pizza na grubym spodzie z dodatkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza na grubym spodzie z dodatkami

 

  • 0,5 kg mąki
  • 300 ml bardzo ciepłej wody
  • 50g drożdzy
  • 4 łyżki oleju/oliwy
  • łyżeczka soli

 

  • dodatki (u mnie były to):
  • kawałki kurczaka smażone na cebuli i czosnku w ulubionych przyprawach
  • kawałki szynki
  • cebula pokrojona w półplastry
  • kukurydza
  • plastry pomidora
  • ser
  • bazylia, oregano
  • ketchup

Sposób przygotowania:

Pizza na grubym spodzie z dodatkami
Drożdże skruszyć i wsypać do ciepłej wody, odczekać 2 min. W tym czasie do miski przesiać mąkę, dodać sól i olej. Wlać rozczyn drożdży. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką , by składniki się połączyły , a następnie wyrabiać ręką. Jeśli ciasto za bardzo się klei , dosypać mąki. Uformować kulę i pozostawić w naczyniu pod przykryciem do wyrośnięcia na przynajmniej 30 min. Piekarnik nagrzać do 250*C. Przygotować dodatki. Jak ciasto wyrośnie należy je ułożyć na brytfance, lub rozwałkować. Przygotowany spód pizzy posmarować ketchupem , posypać bazylią, oregano i układać swoje ulubione dodatki. Włożyć do piekarnika na 20 min. Pamiętać by po 10 minutach wyjąć pizze posypać ją serem i włożyć z powrotem.
Pizza na grubym spodzie z dodatkami
pizza w całej okazałości, ja robiłam ją na brytwance 25x40
Pizza na grubym spodzie z dodatkami
wyrośnięte ciasto po 30min , teraz tylko je rozwałkować
Pizza na grubym spodzie z dodatkami
na spód pizzy dajemy ketchup i sypiemy oregano i bazylią
Pizza na grubym spodzie z dodatkami
ciasto jest puszyste, boki chrupiące. pyszne