kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pizza na puszystym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sekretem dobrem pizzy jest jej ciasto. Jedni lubią cienkie, włoskie i chrupiące inni grube i puszyste. Ten przepis będzie idealny dla tych drugich.

Pizza na puszystym cieście

Składniki:

Pizza na puszystym cieście

 

  • ciasto:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody
  • łyżeczka cukru
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli

 

 

  • ulubione dodatki

Sposób przygotowania:

Pizza na puszystym cieście
Ciasto: przygotowujemy rozczyn z drożdży, cukru i wody zostawiamy na około 10 minut. Mąkę przesiać przez sito, dodać rozczyn, oliwę oraz sól. Składniki wyrobić i postawić w naczyniu nasmarowanym oliwą w ciepłym miejscu na około 1h. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i uformować dwie okrągłe pizzę. Piec w 240 stopniach C przez 10-12 minut. Sos: Cebule i czosnek posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać koncentrat pomidorowy, suszone pomidory oraz pomidory z puszki wraz z zalewą. Dusić na małym ogniu przez 10-15 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Całość zmiksować.