darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Pizza neapolitańska z szynką drobiową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

:Pizza neapolitańska z szynką drobiową - piec w 180 st.

Pizza neapolitańska z szynką drobiową

Składniki:

Pizza neapolitańska z szynką drobiową

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza neapolitańska z szynką drobiową
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki cieplej wody. Do miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone drożdże i szczyptę soli. Wymieszać widelcem. Dolać jeszcze 1/2 szklanki letniej wody i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Przed wyłożeniem ciasta na blachę jeszcze raz je zagnieść. Formę o średnicy 30 cm wysmarować oliwą, wyłożyć ciastem. Pastę pomidorową rozetrzeć z rozgniecionym czosnkiem i szczyptą oregano. Posmarować nią ciasto. Obłożyć plasterkami szynki. Mozzarellę, umyte pomidory i obraną cebulę pokroić na plasterki, ułożyć na wierzchu pizzy. Posypać paseczkami papryki, oliwkami, kaparami i listkami bazylii. Oprószyć oregano, solą i pieprzem. Skropić oliwą. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.