edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pizza pełnoziarnista z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pizza na razowym spodzie bardzo przypadła do gustu zarówno mnie, jak i domownikom. Dostałam od nich pozwolenie, aby robić już tylko taką ;)

Pizza pełnoziarnista z pieczarkami

Składniki:

Pizza pełnoziarnista z pieczarkami

CIASTO na dwie pizze o średnicy 32 cm:

OBŁOŻENIE:

  • sos pomidorowy lub dobry ketchup
  • ziołowa przyprawa do pizzy
  • 125 g mozzarelli w kulce
  • kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej
  • 1/2 żółtej papryki
  • mały słoik krojonych pieczarek konserwowych
  • rukola – do posypania po upieczeniu

Sposób przygotowania:

Pizza pełnoziarnista z pieczarkami
W dużym kubku rozetrzeć drożdże z cukrem, łyżeczką mąki i ok. 1/3 szklanki letniej wody. Odstawić do wyrośnięcia.

Mąkę wsypać do miski, wymieszać z solą. Dodać wyrośnięty zaczyn i oliwę. Mieszając łyżką stopniowo dolewać letnią wodę, a następnie masę wyłożyć na blat i dłońmi wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Mozzarellę osączyć, pokroić w cienkie plasterki lub porwać na kawałki, pieczarki osączyć z zalewy, paprykę opłukać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w cienkie paseczki.

Wyrośnięte ciasto krótko przerobić, podzielić na pół i rozwałkować dwa blaty o średnicy 32 cm, przełożyć je na blaszkę. Każdy blat posmarować sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy, obłożyć serem, szynką, papryką i pieczarkami.

Piec około 20 minut w temperaturze 210-220 stopni.

Przed podaniem pokroić i posypać rukolą.

Tagi:

pizza