aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Pizza prosciutto

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

najlepsza pizza jaką jedliśmy, w żadnej pizzeri nie jedlismy tak dobrej pizzy jak ta. Najlepsza, polecam.

Pizza prosciutto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza prosciutto

 

  • ciasto:
  • ok. 2 szklanek mąki,
  • 60 ml mleka,
  • 60 ml wody,
  • 10 g drożdży,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli,
  • dwie szczypty cukru.

 

  • dodatki:
  • 1/2 puszki pomidorów z bazylią,
  • 80 g sera mozzarella,
  • 3 garście rukoli,
  • 50 g szynki parmeńskiej,
  • 30 g ser typu parmezan,
  • kilka pomidorków koktajlowych.

Sposób przygotowania:

Pizza prosciutto
Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Do miski wsypujemy najpierw 1,5 szklanki mąki, dolewamy mleko z drożdżami, letnią wodę, olej i dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto w misce, dosypujemy mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto. Blaszkę smarujemy delikatnie olejem i układamy na niej ciasto. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 10 minut. Po tym czasie posypujemy pizzę szynką i pieczemy jeszcze 3 minuty. Wyciągamy pizzę z piekarnika. Posypujemy rukolą, parmezanem i układamy połówki pomidorków. Na talerzu polewamy pizzę oliwą z oliwek.
Pizza prosciutto
podgrzewamy mleko do letniego w rondelku
Pizza prosciutto
wlewamy mleko z drozdzami do maki i dodajemy pozostale skladniki
Pizza prosciutto
ciasto walkujemy i przekladamy na blaszke
Pizza prosciutto
ciasto smarujemy sosem pomidorowym z puszki