CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Pizza warzywna

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W moim ogródku wyrosło mnóstwo rukoli, postanowiłam zrobić z niej nieco lżejszą wersję warzywnej pizzy. Dokupiłam tylko ogórek i kalarepkę.

Pizza warzywna

Składniki:

Pizza warzywna

ciasto

wierzch

  • rukola 2 garście
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mniejsza kalarepa
  • zielone oliwki ok.15 sztuk
  • suszone oregano
  • sól
  • żółty ser mierzwiony kilka plasterków

Sposób przygotowania:

Pizza warzywna
Ciasto.

Drożdże przełożyć do garnuszka, dodać szczyptę cukru, 4 łyżki ciepłego mleka, wymieszać i pozostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej. Gdy rozczyn podrośnie, wlać go do 2/3 ilości mąki, dodać resztę mleka, olej i trochę soli.

Wymieszać łyżką drewnianą, ciasto przełożyć na stolnicę, dodać kilka posiekanych listków rukoli i zagnieść, podsypując resztą mąki. Gotowe ciasto przełożyć do dwóch 20 cm blaszek pokrytych papierem do pieczenia.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut.

W tym czasie kalarepę ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę i ogórek kroimy w talarki, ogórek posypujemy solą i oregano, oczyszczamy listki rukoli, odcedzamy oliwki z zalewy.

Na podrośnięte ciasto, układamy kolejno, listki rukoli, talarki cebuli, plasterki ogórka, startą kalarepkę i przepołowione oliwki. Wierzch przykrywamy plasterkami sera.

Pieczemy kilkanaście minut w 190 C.

Pizza doskonale smakuje z fioletowym dipem z czerwonej kapusty. Przepis dostępny na moim profilu.

Tagi:

warzywa pizza