pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Pizza węgierska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pizza z dodatkami kojarzonymi z Węgrami - węgierską kiełbasą oraz papryką

Pizza węgierska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza węgierska

 

  • ciasto na pizzę 30cm
  • papryka czerwona 1
  • kiełbasa węgierska 20 dag
  • ser camembert 75g
  • pieczarki 3
  • olej do posmarowania blachy
  • sos chili czosnkowy 4 łyżki
  • keczup łagodny 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Pizza węgierska
Ciasto (miałem zamrożone) wyjmuję i czekam, aż się rozmrozi. Blachę smaruję olejem (najlepiej aromatycznym olejem po jakiejś marynacie). Następnie ciasto rozpościeram na blaszce. Rozłożone pozostawiam na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej. Czosnkowy sos chili mieszam z keczupem. Taką miksturą smaruję ciasto do pizzy. Układam kolejno drobno pokrojoną kiełbasę węgierską (była lekko pikantna, z wyraźną nutą papryki w smaku). Na to rozrzucam kawałeczki papryki i plasterki sera camembert. Na wierzch wędrują pokrojone pieczarki. Pizzę wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piekę 15-17 minut. Smacznego.
Pizza węgierska
Rozmrożone ciasto rozpościeram na blaszce do pizzy
Pizza węgierska
Składniki na so do pizzy mieszam ze sobą
Pizza węgierska
Składniki z przepisu na pizzę układamy na cieście
Pizza węgierska
Pizzę zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez kilkanaście minut