Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pizza z boczniakami,cebulą i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Prosta z zarazem bardzo smaczna pizza.Boczniaki to bardzo smaczne grzyby,a połączenia ich z serem mozzarellą nadaje pizzy ciekawy smak.

Pizza z boczniakami,cebulą i mozzarellą

Składniki:

Pizza z boczniakami,cebulą i mozzarellą

 

  • Ciasto:
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 150 ml ciepłej wody

 

  • Farsz:
  • 25 dag boczniaków
  • 1 średnia cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • przyprawa do pizzy

 

  • Dodatkowo:
  • mąka do posypania stolnicy
  • 1 kulka mozzarelli ( około 12 dag )
  • masło do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Pizza z boczniakami,cebulą i mozzarellą
1.Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie,wlewamy do mąki,mieszamy ,ale nie zagniatamy.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. 2.Po tym czasie dodajemy sól i olej,zagniatamy ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce. 3.Grzyby oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w paseczki.Cebulę obieramy i również kroimy w paseczki. 4.Grzyby i cebulę dusimy do miękkości na oleju.Na koniec przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i przyprawą do pizzy.Studzimy. 5.Wyrośnięte ciasto wałkujemy i wykładamy do formy posmarowanej masłem o średnicy 25 cm.Ciasto nakłuwamy widelcem i nakładamy farsz. 6.Następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.Pod koniec pieczenia na pizzy układamy ser pokrojony w plasterki i zapiekamy aż ser się roztopi. Rady:Pizzę podajemy udekorowaną dowolnym ketchupem.