Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pizza z boczniakami i fasolką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Do ciasta na pizzę dodałam smażonej cebulki. Na wierzch wyłożyłam podsmażone z cebulką boczniaki, odrobinę szynki i ugotowaną fasolkę.

Pizza z boczniakami i fasolką

Składniki:

Pizza z boczniakami i fasolką

 

Sposób przygotowania:

Pizza z boczniakami i fasolką

ETAP 1:

Pizza z boczniakami i fasolką
Z przygotowanych składników zrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.

Do miski wlać ciepłą wodę, dodać cukier, pokruszone drożdże, wsypać mąkę i wymieszać.

Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.

ETAP 2:

Pizza z boczniakami i fasolką
Smażoną cebulkę, sól i olej połączyć z ciastem.

Do wyrośniętego rozczynu dodać sól, olej i smażoną cebulkę, wyrabiać około 5-7 minut.

ETAP 3:

Pizza z boczniakami i fasolką
Uformowane ciasto na pizzę pozostawić do wyrośnięcia.

Następnie ciasto wyjąć z miski, uformować pizzę, ułożyć w formie lub na blaszce.

Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut.

ETAP 4:

Pizza z boczniakami i fasolką
Na maśle podsmażyć cebulę razem z boczniakami.

Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć posiekaną cebulę i boczniaki. Przyprawić solą i pieprzem.

ETAP 5:

Pizza z boczniakami i fasolką
Ciasto posmarować ketchupem i wyłożyć grzyby z cebulą.

Ciasto posmarować ketchupem, posypać ziołami i odrobiną żółtego sera. Wyłożyć boczniaki z cebulą.

ETAP 6:

Pizza z boczniakami i fasolką

Następnie ułożyć pokrojoną szynkę, fasolkę i pomidorki. Posypać resztą startego sera i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 12-15 minut.


Tagi:

pizza