marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pizza z caprese i anchois

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pizza na cienkim cieście z przeróżnymi dodatkami,np. serkiem caprese z dodatkami oraz koreczkami anchois wystarczy na posiłek dla każdego.

Pizza z caprese i anchois

Składniki:

Pizza z caprese i anchois

 

  • 200 g.mąki pszennej,
  • 7 dag. drożdży Babuni,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/3 szklanki letniej wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 opakowanie sera caprese,
  • 1 pudełko średnie lub małe koreczków anchois,
  • tabasco zielone,
  • słoiczek suszonych pomidorów w zalewie,
  • 15 g.oliwek czarnych bezpestkowych,
  • 1 łyżka oleju do blachy.

Sposób przygotowania:

Pizza z caprese i anchois
Zrobić zaczyn z drożdży, dwóch łyżeczek cukru oraz zalać letnią wodą. Odstawić na kwadrans pod przykryciem, a następnie dodać odmierzoną i przesianą mąkę, oliwę oraz dwie łyżeczki soli. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę, nakryć czystą ściereczką oraz odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ponad godzinę. Serek caprese wypakować i spomiędzy plastrów wyjąć folię, pomidory suszone wyjąć na miseczkę łyżeczką, oliwki odsączyć, a anchois w razie potrzeby również. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę natłuścić lekko olejem roślinnym, wyrośnięte ciasto rozwałkować, posypując mąką pod spód i wylepić nim blachę. Pokroić zielonym sosem tabasco, wyłożyć plastrami sera caprese i koreczkami anchois oraz oliwkami i suszonymi pomidorami. Zioła niekoniecznie, bo suszone z zalewy pomidorki nimi pachną, chyba jak kto woli dodać więcej. Wstawić blachę z ciastem na 30 min. Po upieczeniu wyjąć, kroić i spożywać. Smacznego!