2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Pizza z chorizo oliwkami kalamata i mozzarellą

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Czasem warto zamiast obiadu z dwóch dań podać dobrą domową pizzę-łatwo ją zrobić, jest tania a jednocześnie sycąca. Tym razem zrobiłam ją z pikantną hiszpańską chorizo, dodatek sera mozzarella przełamał jej pikantność, pyszna!

Pizza z chorizo oliwkami kalamata i mozzarellą

Składniki:

Pizza z chorizo oliwkami kalamata i mozzarellą

 

 

  • Dodatki:
  • 6 dużych pieczarek
  • 20 dag sera mozzarella
  • ½ czerwonej papryki
  • 15 dag pikantnej chorizo
  • ½ słoiczka oliwek kalamata z suszonymi pomidorami
  • sos pomidorowy do ciasta
  • przyprawa do pizzy do smaku
  • świeża rukola do posypania

Sposób przygotowania:

Pizza z chorizo oliwkami kalamata i mozzarellą

ciasto drożdżowe:

Pizza z chorizo oliwkami kalamata i mozzarellą
gotowe ciasto drożdżowe przed wyrośnięciem

Mąkę pszenną mieszam z suchymi drożdżami, cukrem oraz solą, wlewam oliwę i ciepłą wodę, dodaję jajko, wyrabiam gładkie ciasto, w razie konieczności dolewam wody lub dosypuję troszkę mąki, wyrobione oprószam lekko mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż objętość ciasta się podwoi.

ETAP 2:

Pizza z chorizo oliwkami kalamata i mozzarellą
pieczarki i chorizo kroję na plastry ciasto smaruję sosem

Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie równe porcje, wałkuję dwa okrągłe blaty, układam na blasze, smaruje sosem pomidorowym, pieczarki i chorizo kroję na plasterki

ETAP 3:

Pizza z chorizo oliwkami kalamata i mozzarellą
na cieście rozkładam plasterki pieczarek i chorizo

Układam na cieście plasterki pokrojonych pieczarek, chorizo oraz paprykę pokrojoną w cienkie paseczki, posypuję serem mozzarella, układam oliwki.

ETAP 4:

Pizza z chorizo oliwkami kalamata i mozzarellą
pizza przed pieczeniem posypana serem mozzarella

Posypuję przyprawą do pizzy.
Wkładam do nagrzanego do 200*c piekarnika piekę około 15-20 minut-do lekkiego zrumienienia i rozpuszczenia sera, podaję posypaną świeżą rukolą.