SUPERPRZEPIS

Pizza z cukinią, kukurydzą i mozzarellą

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pizza z cukinią, kukurydzą i mozzarellą

Rewelacyjna pizza na cienkim cieście z puszystym brzegiem, ze słodką kukurydzą, pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą i plastrami cukinii. Pizza jest bardzo syta!

Składniki:

Pizza z cukinią, kukurydzą i mozzarellą

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniej wody

 

  • Wierzch:
  • 2 łyżki sosu słodkie chilli
  • 4 plastry chudej szynki
  • 7 pieczarek
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • Kilka plastrów cukinii
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 100 g żółtego sera

Sposób przygotowania:

Pizza z cukinią, kukurydzą i mozzarellą

ETAP 1:

Pizza z cukinią, kukurydzą i mozzarellą
Przygotowanie i uformowanie ciasta do pizzy

Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i cukier oraz wlewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do mąki. Całość zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta (około 5 minut).

Formujemy kule, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. Po tym czasie odgazowujemy ciasto (uderzamy w nie ręką) i rozwałkowujemy koło o średnicy 32 cm.


Ciasto przekładamy na dużą blaszkę. Wierzch smarujemy sosem.

ETAP 2:

Pizza z cukinią, kukurydzą i mozzarellą
Na uformowanym placku kolejno układamy składniki

Układamy szynkę pokrojoną w paseczki, plastry pieczarek, odsączoną kukurydzę, plastry mozzarelli i cukinii oraz pomidorki koktajlowe.

ETAP 3:

Pizza z cukinią, kukurydzą i mozzarellą
Pizzę pieczemy w 210*C przez 12-15 minut

Całość zapiekamy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 12-15 minut (funkcja z termoobiegiem). Pod koniec wierzch obsypujemy startym żółtym serem.