Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pizza z kalafiorem, pomidorem i mozzarellą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 32

Zaletą tej pizzy jest to, że ciasto nie musi wyrastać. Robimy ciasto i od razu do blaszki. A pizza z warzywami jest pyszna i bardzo syta. Zrobiłam ją na obiad i wszystkim bardzo smakowała. Możemy podać ją udekorowaną ulubionym ketchupem.

Pizza z kalafiorem, pomidorem i mozzarellą

Składniki:

Pizza z kalafiorem, pomidorem i mozzarellą

Ciasto:

Obłożenie:

  • pół małego kalafiora
  • 1 duży twardy pomidor
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30 %
  • 1 kulka sera mozzarella ( około 12 dag )
  • zioła prowansalskie według uznania
  • pomidory suszone i mielone ( może być słodka papryka ) według uznania
  • sól do smaku

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pizza z kalafiorem, pomidorem i mozzarellą
1. Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, nie powinien się za bardzo rozpadać. Następnie dokładnie odcedzamy i studzimy. Pomidor myjemy i osuszamy, następnie kroimy w plasterki i osuszmy je na papierowym ręczniku z nadmiaru wody.

2. Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem. Do mąki wbijamy jajko, dodajemy roztarte drożdże, sól, olej i śmietanę, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do blaszki o średnicy 23 cm posmarowanej masłem.

3. Na ciasto rozsmarowujemy koncentrat pomidorowy i oprószamy ziołami i pomidorami mielonymi, następnie układamy plasterki pomidora, na pomidora układamy różyczki kalafiora i znów posypujemy ziołami i mielonymi pomidorami.

4. Pizzę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia wykładamy ser mozzarella pokrojony w plasterki, zapiekamy kilka chwil, aż ser się rozpuści. 5. Gorącą pizzę kroimy i podajemy. Smacznego.

Rady:

Ja miałam suszone mielone pomidory, ale jeżeli nie mamy takich to można użyć słodkiej mielonej papryki.

Tagi:

ciasto