gruchalke

gruchalke

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Pizza z kukurydzą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łatwy przepis na domową pizze

Pizza z kukurydzą i pieczarkami

Składniki:

Pizza z kukurydzą i pieczarkami

 

  • pół kg mąki tortowej,
  • pół szklanki mleka,
  • 30g drożdży,
  • łyżeczka cukru, szczypta soli,
  • oregano, łyżka oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pierś z kurczaka,
  • 25 dag pieczarek,
  • 25 dag żółtego sera
  • puszka kukurydzy,
  • papryka czerwona,
  • cebula
  • przyprawa do pizzy, ząbek czosnku
  • Sos: koncentrat pomidorowy, dwa ząbki czosnku, posiekane listki bazylii

Sposób przygotowania:

Pizza z kukurydzą i pieczarkami
Na początku rozrabiamy drożdże z letnim mlekiem i cukrem, stawiamy w ciepłym miejscu i czekamy aż urosną. Następnie wysypujemy do miski mąkę i łączymy ją z drożdżami, dodajemy oregano, szczyptę soli i ugniatamy ciasto. Konsystencja musi być plastyczna. Żeby masa była odpowiednia możemy ją podsypywać mąką lub dodawać letniej wody. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakieś pół godziny. W tym czasie możemy przygotować sobie sos. koncentrat pomidorowy łączymy z przyprawą do pizzy, posiekanymi listkami bazylii i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ciasto wałkujemy na okrągły placek o grubości ok2 cm, układamy na posmarowanej olejem blaszce. Maczamy palce w sosie i smarujemy niezbyt grubo placek. Następnie układamy na nim pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony na małe kawałeczki czosnek, podsmażone kawałki kurczaka, dobrze żeby były mocno przyprawione, tak samo pieczarki. Dodajemy kukurydzę, pokrojoną w paseczki paprykę i wszelkie inne dodatki, na które akurat mamy ochotę.Całość pokrywamy startym żółtym serem. Pizze pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok pół godziny. Smacznego