Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Pizza z kurczakiem i serem wędzonym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szybka domowa pizza z pieczonym kurczakiem i serem wędzonym

Pizza z kurczakiem i serem wędzonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z kurczakiem i serem wędzonym

 

  • Ciasto:
  • 0,5 kostki drożdży (ok 50g)
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 0,5 szklani wody (do ciasta)
  • szklanka ciepłej wody (do drożdży)
  • 1 łyżka oleju (do ciasta)
  • 1 kg mąki
  • Sos:
  • łyżka koncentratu
  • łyżka ketchupu
  • bazylia
  • ząbek czosnku
  • sól
  • szczypta cukru
  • kilka kropel z cytryny
  • Składniki:
  • duża pierś z kurczaka
  • papryka czerwona
  • 6 plastrów sera wędzonego

Sposób przygotowania:

Pizza z kurczakiem i serem wędzonym
Drożdże rozpuszczam w szklance ciepłej wody i dosypuje łyżkę mąki po czym mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce aby urosły. W tym czasie do miski wsypuje mąkę (niecały kilogram - dosypuje resztę gdy ciasto pod koniec zbytnio mi sie klei) cukier, sól, trochę wody i olej. Wszystko razem mieszam i dodaję drożdże. Ciasto powinno być elastyczne i nieklejące się zbytnio. Układam z niego w miarę okrągły płaski placek. Sos: w miseczce mieszam wszystkie składniki : koncentrat, ketchup, bazylię, sól, wyciśnięty czosnek, cukier, kilka kropel cytryny i takim sosem smaruję wierzch pizzy. Na to układam skladniki. Pierś z kurczaka najlepiej aby była pieczona (mi pozostała z obiadu dnia poprzedniego) ale można ją też pokroić i usmażyć na oliwie. Na sos kładę porozrywaną na piórka pierś z kurczaka, następnie paprykę i na sama górę ser wędzony. Całość piekę na papierze do pieczenia przez ok 25 minut w temp 200C
Pizza z kurczakiem i serem wędzonym
ze składników ugniatam ciasto drożdzowe na bazę
Pizza z kurczakiem i serem wędzonym
z ciasta formuję płaski placek i smaruję sosem
Pizza z kurczakiem i serem wędzonym
układam wszystkie składniki na całej pizzy wg upodobań
Pizza z kurczakiem i serem wędzonym
pierś z kurczaka najlepiej aby było pieczona - rozrywamy na piórka