Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pizza z mąki pszennej i kukurydzianej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pizza z sosem ziołowo-śmietanowym z pieczarkami i boczkiem bardzo smakowała wszystkim domownikom. Polecam.

Pizza z mąki pszennej i kukurydzianej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z mąki pszennej i kukurydzianej

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza z mąki pszennej i kukurydzianej
Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem i ciepłą wodą. Odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie dodać obie mąki, sól i oliwę, wyrobić, rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia. Śmietanę włożyć do małego rondelka, połączyć z ziołami, mieloną papryką, czosnkiem, odrobiną pieprzu i soli, podgrzać. Mąkę wymieszać z wodą, dodać do śmietany, wymieszać, ostudzić. Do piekarnika włożyć kamień do pieczenia pizzy i rozgrzać w temp 200 stopni. Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone pieczarki, poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrośnięty krążek ciasta posmarować sosem, wyłożyć pieczarki z cebulą, pokrojony boczek i posypać żółtym serem. Zsunąć na rozgrzany kamień i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 7-8 minut. ( Pizzę można upiec na blaszce około 15 minut w temp 200 stopni ) 
Pizza z mąki pszennej i kukurydzianej
Do wyrośniętego rozczynu dodać obie mąki oliwę i sól
Pizza z mąki pszennej i kukurydzianej
Wyrośnięty krążek ciasta posmarować przygotowanym sosem
Pizza z mąki pszennej i kukurydzianej
Wyłożyć pieczarki z cebulą i pokrojony boczek
Pizza z mąki pszennej i kukurydzianej
Po wierzchu posypać żółtym serem zsunąć na rozgrzany kamień i włożyć do piekarnika