marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pizza z mięsem pierogowym z serami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Pyszna pizza z mięsem pierogowym z serami

Pizza z mięsem pierogowym z serami

Składniki:

Pizza z mięsem pierogowym z serami

 

  • 300 g.mąki pszennej,
  • 10 dag.drożdży piekarskich,
  • 1/4 szklanki letniej wody,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki oleju lub oliwy,
  • 100 g.mięsa rosołowego(drobiowego lub szpondera wołowego),
  • 1 cebula średnia,
  • po 4 rodzaje różnych serów,np.ementaler,cheddar,parmezan,groyer,
  • 3 łyżki pasty pomidorowej lub paprykowej,
  • szczypta startej gałki muszkatołowej,
  • kulki czerwonego pieprzu,
  • garść oliwek zielonych lub czarnych,
  • łyżka oleju do posmarowania blachy.

Sposób przygotowania:

Pizza z mięsem pierogowym z serami
Drożdże rozgnieść z łyżeczką cukru w wodzie letniej i odstawić na 15 min.Potem wsypać mąkę przesianą,sól i oliwę.Wyrabiać i zagnieść,przykryć miskę z ciastem lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Mięso przeznaczone do pierogów zmielić i obsmażyć na oleju z cebulą siekaną(tą zeszklić). Wyjąć odsączyć z tłuszczu,sery zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Piekarnik nagrzać do 200 st.C,a blachę natłuścić kapką oleju.Ciasto rozprowadzić na blasze,posmarować pastą pomidorową lub paprykową,rozłożyć mięso, z cebulą,posypać pieprzem w kulkach,oliwkami i posypać różnymi gatunkami serów.Wstawić blachę z pizzą do piekarnika i piec z 25-30 min.Po upieczeniu wyjąć i kroić radełkiem do pizzy i kisz.Nakładać na talerze.