Mooi26

Mooi26

Szef Kuchni
[Przepisów: 70]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Pizza z mozarellą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wyśmienita pizza o jakiej każdy marzy

Pizza z mozarellą

Składniki:

Pizza z mozarellą

 

  • 200 gram pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • mozarella w kulkach
  • 5 plasterków szynki
  • 200 gram sera żółtego
  • oregano
  • Sos Boloński Łowicz
  • CIASTO:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 gr drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli i cukru

Sposób przygotowania:

Pizza z mozarellą
Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru. Gdy będą miały wodną konsystencję dodać sól i olej. Zarobić ciasto. Podzielić na dwie części. . Potem rozwałkować na grubość 1 cm. Posmarować ciasto Sosem Bolońskim. Pieczarki pokroić w drobne plasterki, cebulę w kostkę i wszystko podsmażyć na maśle przez 5 minut. Gdy pieczarki będą gotowe wyłożyć je na posmarowane ciasto. Ser zetrzeć na drobnych oczkach. Ułożyć z kolei ser żółty. Szynkę w plasterkach pokroić na grube kwadraty i również ułożyć.Kuleczki mozarelli można podzielić na części, jednak jak potem zauważyłam lepiej dać je w całości i najlepiej dodać je w połowie pieczenia, a nie na początku tak jak zrobiłam ja. Wszystko posypać obficie oregano. Piec przez 20 minut w temp 180 stopni.