Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Pizza z ogórkiem i szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Dodatek zielonego ogórka i szczypiorku nadają pizzy bardziej lekkiego charakteru i wprowadzają nutę świeżości.

Pizza z ogórkiem i szczypiorkiem

Składniki:

Pizza z ogórkiem i szczypiorkiem

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy

Dodatkowo:

  • sos pomidorowy
  • 15 dag pieczeczarek
  • kilka plasterków szynki
  • ok. 20 dag sera żółtego
  • zielony ogórek
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Pizza z ogórkiem i szczypiorkiem

Etap 1:

Pizza z ogórkiem i szczypiorkiem
Z podanych składników zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.

Drożdże utrzeć z cukrem, wlać ciepłą wodę i dodać łyżkę mąki. Wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, wlać aktywne drożdże, na końcu dodać łyżkę oliwy i sól. Połączyć składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Uformować kulę i nasmarować ją resztą oleju. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.

Etap 2:

Pizza z ogórkiem i szczypiorkiem
Ciasto rozwałkować, posmarować sosem i dodać dodatki.

Ciasto podzielić na dwie części, cienko rozwałkować. Placki posmarować sosem pomidorowym, posypać startym serem, rozłożyć pokrojone i sparzone pieczarki i ułożyć plasterki szynki. Pizzę piec w temp. ok. 200°C przez ok. 15 minut. W połowie pieczenia dodać pokrojone na plasterki ogórki. Gotową pizzę posypać świeżym szczypiorkiem. Podawać z keczupem lub ulubionym sosem.