alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Pizza z pieczarkami i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pizza z farszem z pieczarek, cebuli i kurczaka

Pizza z pieczarkami i cebulą

Składniki:

Pizza z pieczarkami i cebulą

 

 

  • Farsz:

 

 

  • Sos:

 

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ostrego keczupu
  • 1 obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • mąka ziemniaczana

Sposób przygotowania:

Pizza z pieczarkami i cebulą
Rozetrzeć mleko z cukrem i drożdżami. Poczekać ok. 15 minut aż zaczyn podrośnie. Dodać resztę składników. Wyrobić ciasto. Ukształtować kulę. Posmarować oliwą. Zawinąć w folię. Pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscu. Po czym rozwałkować. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wypełnić ciastem. Odstawić na 20 minut. Ciasto posmarować sosem: obrać cebulę i posiekać, obrać czosnek i przecisnąć przez praskę. Rozetrzeć czosnek z cebulą. Zeszklić, podlać zalewą z pomidorów. Przyprawić. Dodać pomidory. Rozetrzeć z keczupem. Dusić 15 minut. Zaprawić mąką ziemniaczaną. Wsypać natkę. Na sosie ułożyć farsz: bakłażana pokroić w plastry. Pomidory sparzyć, usunąć skórkę, pokroić w plastry. Obrać cebule i pokroić w piórka. Obrać czosnek i przecisnąć przez praskę. Rozetrzeć cebulę z czosnkiem i podsmażyć. Zdjąć z ognia, wymieszać z mięsem i przyprawić. Osobno podsmażyć pieczarki i pokrojonego w plastry bakłażana. Przyprawić. Po nałożeniu farszu pizzę posypać startym serem. Przygotowaną pizzę piec w temp. 220 st. C przez 20 minut.