zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1965]

Pizza z pieczarkami i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszna domowa pizza ...........

Pizza z pieczarkami i kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z pieczarkami i kiełbasą

  • 1 kg mąki pszennej typ 500
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 1/3 szk oleju
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 65 g świeżych drożdży
  • Sos :
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego z bazylią
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego z czosnkiem
  • sól himalajska do smaku
  • 1/4 przegotowanej zimnej wody
  • Dodatki :
  • 450 g różnych kiełbas
  • 350 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 350 g mozzarelli w bloku
  • 1 łyżka ziół włoskich
  • 1 łyżka płatków czerwonej papryki
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej

Sposób przygotowania:

Pizza z pieczarkami i kiełbasą

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mleko lekko podgrzać i wlać do drożdży. Dodać olej, sól i mąkę i wyrobić ciasto. Ciasto zakryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie wymieszać składniki sosu, a potem przygotować pieczarki, cebulę i kiełbasę. Cebule obrać, umyć i pokroić w piórka, kiełbasę pokroić na paski a pieczarki pokroić po oczyszczeniu w plastry. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki wrzucić do miski dodać przyprawy i wymieszać farsz. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić i podzielić na 8 kawałków. Z każdego z nich uformować w miarę równe kółka i układać je na dwóch blachach z wyposażenia kuchenki wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy krążek ciasta posmarować przygotowanym sosem i rozłożyć farsz dość grubą warstwą. Tak przygotowane pizze zostawić aby ciasto lekko podrosło. Pizze piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut. Podawać gorące, można polać ketchupem.