Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pizza z porem i kukurydzą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Pizza z porem i kukurydzą- doskonała przekąska na imprezowa. Każdemu będzie smakować. Polecam gorąco!!!

Pizza z porem i kukurydzą

Składniki:

Pizza z porem i kukurydzą

Ciasto

  • 2 szklanki mąki,
  • 20g świeżych drożdży,
  • 150 ml ciepłej wody niegazowanej
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2,5 łyżki oleju,

Dodatkowo:

  • 1 por,
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej,
  • 200g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 pomidory,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 50g sera żółtego,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • 1/2 łyżeczki bazylii,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz,
  • keczup.

Sposób przygotowania:

Pizza z porem i kukurydzą
1. Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozpuszczone drożdże, sól oraz olej. Wyrabiam ciasto przez około 5 minut. Oprószam mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

2. Pora kroję w plasterki. Na oliwie podsmażam pora przez około 5 minut. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą podsmażam około 7 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Kukurydzę odsączam z zalewy. Pomidora kroję w plasterki. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach.

3. Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę i formuję okrąg. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam kolejno pieczarki, pora, kukurydzę oraz plasterki pomidora. Całość oprószam solą, pieprzem, bazylią i oregano. Wierzch pizzy posypuję żółtym serem.

4. Pizzę piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem polewam obficie keczupem. 

Tagi:

pizza