Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Pizza z rukolą i innymi pysznościami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pizza na grubym cieście i masa pysznych dodatków

Pizza z rukolą i innymi pysznościami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pizza z rukolą i innymi pysznościami

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza z rukolą i innymi pysznościami
Zaczynamy od zrobienia ciasta- drożdże mieszamy z cukrem i wodą i odstawiamy na kwadrans. Następnie dodajemy do mąki, soli i jajka, zaczynamy wyrabiać ciasto dolewając olej. Jak ciasto jest już gotowe, to odstawiamy na pół godziny, aż podwoi swoją objętość. Wtedy rozkładamy je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Cebulę pokrojoną w półtalarki podsmażamy na oleju, doprawiając solą do smaku, potem na tej samej patelni podsmażamy pokrojone z plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem, a na końcu podsmażamy kabanosa pokrojonego w plasterki. Brokuła gotujemy na parze przez 5 minut. Suszone pomidory kroimy w kostkę. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę, ciągle mieszając, dolewamy mleko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przecier pomidorowy mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oregano i bazylią. Sosem pomidorowym smarujemy ciasto na blaszce. Posypujemy cebulą, pieczarkami, oliwkami, kabanosem i przykrywamy plasterkami żółtego sera. Kładziemy różyczki brokuła i sos beszamelowy. Posypujemy suszonymi pomidorami i połową rukoli. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po upieczeniu posypujemy resztą rukoli.
Pizza z rukolą i innymi pysznościami
Odzielnie podsmażamy najpierw cebulę, potem pieczarki, a na końcu kabanosa
Pizza z rukolą i innymi pysznościami
Ciasto pokrywamy pomidorowym sosem i przygotowanymi dodatkami
Pizza z rukolą i innymi pysznościami
Pieczemy w górnej części piekarnika, a po upieczeniu posypujemy resztą rukoli