mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Pizza z salami-2 blachy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dwie duże blachy pizzy o cienkim cieście, z salami pepperoni nadającej jej pikantności z dodatkami:oliwki, pieczarki, ser papryka

Pizza z salami-2 blachy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z salami-2 blachy

 

  • drożdze-5 dag
  • mąka-65 dag
  • olej-2 łyżki
  • cukier-1 łyżeczka
  • sól-1 łyżeczka
  • woda-1 szklanka

 

  • salami pepperoni-25 dag
  • ser żółty-20 dag
  • papryka konserwowa-1/2 słoika
  • oliwki zielone z marchewką-1 słoik
  • pieczarki-40 dag
  • koncentrat pomidorowy-do posmarowania ciasta
  • sól i pieprz-do smaku do pieczarek

 

Sposób przygotowania:

Pizza z salami-2 blachy
PRZYGOTOWANIE: Drożdże wkładamy do kubka i dodajemy cukier. Łyżką ucieramy aż drożdże się rozpuszczą. Do miski wykładamy mąkę, wodę, olej i sól. Dodajemy rozpuszczone drożdże i zagniatamy dłońmi aby ciasto uzyskało jednolitą konsystencję. Jeżeli będzie zbyt rzadkie można dodać trochę mąki, ale nie powinno być takiej sytuacji. Ciasto odkładamy na ok 20 minut pod przykryciem, aby podrosło. Dzielimy na dwie części i wałkujemy. Smarujemy koncentratem pomidorowym.wykładamy plasterki salami, na nie wykładamy paprykę.Podsmażone, wcześniej obrane i pokrojone w plasterki pieczarki doprawione solą i pieprze wykładamy na blachę. Następnie wykładamy oliwki. Posypujemy serem żółtym Tak samo postępujemy z drugą blachą. Pieczemy w temp 200 stopni. Smacznego
Pizza z salami-2 blachy
pokrojone poszczególne składniki na pizze
Pizza z salami-2 blachy
ciasto na pizzę podczas wałkowania -wcześniej podzielone na pół
Pizza z salami-2 blachy
wyłożone plasterki salami na ciasto na pizze
Pizza z salami-2 blachy
wykładane poszczególne składniki na ciasto