jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pizza z salami i rukolą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Nie ma to jak domowa pizza. Ta idealnie łączy w sobie smak salami z moją ulubioną rukolą:). Polecam!!!!

Pizza z salami i rukolą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z salami i rukolą

 

  • Pizza z salami i rukolą
  • Średnica około 35 cm
  • Ciasto:
  • 30 dag mąki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 130 ml mleka,
  • ¼ kostki drożdży,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 jajko,
  • Świeżo mielony czarny pieprz,
  • Białko do posmarowania
  • Nadzienie:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • Kilka czarnych oliwek (ok. 8-10),
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • Kilka plasterków salami ( około 8),
  • Spora garść Rukoli,
  • Około 150 g sera żółtego,
  • Pomidor do dekoracji,

 

Sposób przygotowania:

Pizza z salami i rukolą
CIASTO; Mleko podgrzewamy . Do letniego dokładamy pokruszone drożdże oraz cukier. Mieszamy całość, by drożdże się rozpuściły. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko z drożdżami, olej, jajko, pieprz i sól. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto wykładamy na dużą blaszkę. Z ciasta formujemy koło o wyższych brzegach. Następnie całość smarujemy białkiem. NADZIENIE: Przygotowane ciasto smarujemy koncentratem . Następnie układamy na nim plasterki salami. Pomiędzy plasterki umieszczamy kukurydzę. Następnie odsączamy oliwki, kroimy je na mniejsze części i wykładamy na pizzę. Tak przygotowaną pieczemy około 30 minut. Między czasie ścieramy na grubych oczkach ser. Na 5 minut przed końcem pieczenia pizzę posypujemy serem. Gdy ten się rozpuści, ciasto wyjmujemy. Posypujemy grubo rukolą i podajemy.
Pizza z salami i rukolą
Wyrobione ciasto odstawiamy do podrośnięcia
Pizza z salami i rukolą
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę. Formujemy wyższe brzegi
Pizza z salami i rukolą
na ciasto wykładamy potrzebne składniki nadzienia
Pizza z salami i rukolą
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.