Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1050]

Pizza z suszonymi pomidorami, kaparami i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pizzę lubi chyba każdy. Możemy ją przygotować na dowolnym cieście: grubym lub cienkim. Z dowolnymi ulubionymi dodatkami. Na obiad lub przekąskę. U mnie była na obiad i w tej wersji wyszła bardzo pyszna.

Pizza z suszonymi pomidorami, kaparami i oliwkami

Składniki:

Pizza z suszonymi pomidorami, kaparami i oliwkami

Ciasto:

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 5 łyżek oleju
  • około 150 ml ciepłej wody

Dodatkowo:

  • 20 dag pieczarek
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • 3 plasterki dowolnej wędliny
  • 5 dag sera żółtego
  • przyprawa do pizzy według uznania
  • oregano suszone według uznania
  • zioła prowansalskie według uznania
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 1 łyżeczka masła do posmarowania foremki
  • olej do smażenia
  • 2-3 łyżki pikantnego ketchupu

Sposób przygotowania:

Pizza z suszonymi pomidorami, kaparami i oliwkami
1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, wlewamy do mąki i mieszamy razem widelcem, nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta dodajemy olej i sól, zagniatamy ciasto. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

2. Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osuszamy i kroimy w cienkie plasterki, następnie przesmażamy na odrobinie oleju, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy.

3. Pomidory, oliwki i kapary osączamy z zalewy. Pomidory i wędlinę kroimy w paski. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

4. Blaszkę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką pszenną. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki. Następnie smarujemy ketchupem. Układamy pieczarki, kapary, oliwki i pomidory suszone. Posypujemy ziołami prowansalskimi, oregano i przyprawą do pizzy.

5. Pizzę pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia dodajemy wędlinę i posypujemy serem żółtym. Zapiekamy aż ser się rozpuści.

6. Podajemy.