WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pizza z szynką i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Chyba najprostsza pizza, wykonana z tego, co zazwyczaj znajdziemy w lodówce. Z pieczarkami, szynką i mnóstwem sera.

Pizza z szynką i pieczarkami

Składniki:

Pizza z szynką i pieczarkami

Ciasto

  • 1,5 szkl mąki
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • ok 3/4 szkl ciepłej wody

Dodatki

  • 4-5 łyżek sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 10 dag szynki
  • 20 dag żółtego sera
  • 6 pieczarek

Sposób przygotowania:

Pizza z szynką i pieczarkami

Ciasto

Pizza z szynką i pieczarkami
Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

W misce łączymy mąkę, sól, cukier, drożdże. Dolewamy olej i ciepłą wodę. Zagniatamy sprężyste ciasto, aż będzie odstawało od ręki. Odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce na ok pół godziny do wyrośnięcia.

Sos

Pizza z szynką i pieczarkami
Ciasto na pizzę smarujemy sosem pomidorowym.

Sos pomidorowy doprawiamy ostrą papryką i mieszamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy i smarujemy sosem.

Dodatki

Pizza z szynką i pieczarkami
Na cieście układamy całą resztę składników.

Ser ścieramy na tarce. Oczyszczone pieczarki kroimy na mniejsze części. Szynkę kroimy na małe kawałki. Na cieście układamy większą część sera, szynkę i pieczarki. Posypujemy resztką sera.

Pieczenie

Pizza z szynką i pieczarkami
Pizzę pieczemy ok 20 minut w 200 stopniach.

Piekarnik rozgrzewamy do ok 180-200 stopni i wkładamy pizzę na blaszce. Pieczemy przez ok 20 minut, aż ciasto będzie odpowiednio upieczone.