szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Pizza z szynką, salami i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna i pachnąca pizza, którą z apetytem zajada cała rodzina. Niezbyt grube ciasto z dodatkiem wielu składników stanowi sycące i aromatyczne danie.

Pizza z szynką, salami i papryką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pizza z szynką, salami i papryką

 

 

  • Sos:
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki bazylii

 

  • 1 papryka
  • 20 dag. szynki
  • 6 plasterków salami
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 20 dag. sera
  • Przyprawa do pizzy

 

Sposób przygotowania:

Pizza z szynką, salami i papryką
Ciepłą wodę wymieszać z drożdżami i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Mąkę, jajko, olej, sól i cukier połączyć z zaczynem drożdżowym i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Z koncentratu pomidorowego, oregano i bazylii przygotować sos. Blaszkę wyłożyć wyrośniętym ciastem i posmarować przygotowanym sosem. Na sos wyłożyć szynkę pokrojoną w kostkę, paprykę pokrojoną w paseczki, potem półkrążki cebuli, pokrojone i odciśnięte pomidory, a następnie paseczki salami. Wierzch posypać przyprawą do pizzy i startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 20 minut.
Pizza z szynką, salami i papryką
Pachnąca pizza z dodatkami, posypana przyprawą do pizzy
Pizza z szynką, salami i papryką
Pizza przed wstawieniem do piekarnika posypana starym serem
Pizza z szynką, salami i papryką
Po wyjęciu z piekarnika - pyszna i aromatyczna