iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pizza z zielonkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pizza z leśnymi grzybami jest pyszna na tej jest minimalna ilość składników, aby nie zagłuszać smaku grzybów.

Pizza z zielonkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pizza z zielonkami

 

Sposób przygotowania:

Pizza z zielonkami
Sos: Na głębszą patelnię wrzucić obrane ze skórki pomidory, dodać paprykę, cebulę i czosnek, całość zagotować. Do sosu dodać oliwę oraz 1/2 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki cukru, szczyptę płatków chili oraz 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, sos gotować na małym gazie do momentu rozgotowania się wszystkich składników, następnie zmiksować i jeszcze chwilkę pogotować do momentu zgęstnienia, odstawić do wystudzenia.Ciasto: Mąkę przesiać i wymieszać z 1/2 łyżeczki soli oraz szczyptą przyprawy do pizzy. Drożdże wymieszać w 1 szklance wody i dodać do mąki, dolać olej i zagnieść gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Grzyby obrać ze skórki i udusić na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i szczypty tymianku. Ciasto podzielić na cztery porcje i rozwałkować na cienkie placuszki po wierzchu posmarować sosem, posypać startym serem i ułożyć grzyby oraz plastry pomidora po wierzchu posypać serem i ziołami do pizzy. Piekarnik nagrzać do 200 st i piec pizze około 10 -15 minut.
Pizza z zielonkami
Wszystkie składniki ułożyc na cieście i upiec.