zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pizza ze świeżą rukolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

smaczna pizza z dodatkiem rukoli

Pizza ze świeżą rukolą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pizza ze świeżą rukolą

 

  • Ciasto :
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżka drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szk słodkiej śmietany 12 %
  • 2/3 szk ciepłej wody
  • 5 łyżek oleju
  • Dodatki ( ilość na pizzę według uznania )
  • cebula
  • czerwona papryka
  • cukinia
  • suszone pomidory w oleju z ziołami
  • kiełbasa szynkowa
  • ser żółty
  • zioła włoskie
  • ognista mieszanka przypraw
  • świeża rukola
  • Sos:
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szk pikantnego ketchupu
  • 1 przyprawa do pizzy po sycylijsku
  • 1/3 łyżeczka soli morskiej

Sposób przygotowania:

Pizza ze świeżą rukolą
Do miski wsypać mąkę, sól i drożdże i wymieszać. Wlać wodę wymieszaną ze śmietaną i lekko wymieszać, potem dodać olej i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia. W międzyczasie do miseczki przełożyć koncentrat i ketchup, dodać sól i przyprawę i wymieszać sos. Zostawić do przegryzienia się smaków. Przygotować wszystkie dodatki do pizzy czyli obrać, umyć i pokroić cebulę i paprykę, kiełbasę pokroić w półplasterki, pomidory odsączyć z zalewy i pokroić, cukinię pokroić w cienkie plasterki a ser zetrzeć na tarce. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić, podzielić na 4 części i rozwałkować na cienkie placki a potem ułożyć je w blaszkach lub na talerzach ceramicznych oprószonych mąką. Każdy placek posmarować sosem zostawiając trochę wolnego brzegu i na sos nakładać dodatki do pizzy. Na koniec posypać ziołami włoskimi i ognistą mieszanka przypraw. Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Po upieczeniu posypać rukolą i polać ketchupem.
Pizza ze świeżą rukolą
Etap 1zrobić ciasto a potem na cieście ułożyć dodatki
Pizza ze świeżą rukolą
Etap 2pizzę piec 15 minut w 180 stopniach