madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Pizzerinki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Potrawa kuchni włoskiej tylko w wersji mini, tzn. zamiast jednego dużego placka robimy kilka lub nawet kilkanaście małych. A do pizzy chyba nikogo nie trzeba przekonywać :)

Pizzerinki drożdżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizzerinki drożdżowe

 

 

Sposób przygotowania:

Pizzerinki drożdżowe
W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże, oraz sól i cukier. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dolewamy rozpuszczone drożdże oraz olej i zagniatamy ciasto do momentu aż przestanie kleić się do rąk. Odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy kiełbasę na plasterki i rumienimy na patelni. Paprykę konserwową kroimy w drobną kosteczkę, a pomidora i ogórka kiszonego kroimy na plasterki. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki (ja podzieliłam na cztery, ale można podzielić na więcej i otrzymamy więcej mniejszych placuszków) i rozwałkowujemy. Na wyłożonej papierem blaszce układamy placuszki smarujemy keczupem i posypujemy zrumienioną kiełbasą, następnie papryką, kolejno układamy plasterki pomidora i ogórka kiszonego. Wierzch posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekamy przez 15 minut.
Pizzerinki drożdżowe
Do miski przesiewamy mąkę i wlewamy wodę z drożdżami oraz olej
Pizzerinki drożdżowe
Zagniatamy jednolite ciasto i odstawiamy na pół godziny
Pizzerinki drożdżowe
Pokrojoną na plasterki kiełbasę rumienimy
Pizzerinki drożdżowe
Na placuszkach układamy rozdrobnione dodatki

Tagi:

sery ser kielbasa