Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pizzerinki z ciasta francuskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto francuskie z grzybami, wędzonym serem i salami to szybki do przygotowania i bardzo smaczny poczęstunek.

Pizzerinki z ciasta francuskiego

Składniki:

Pizzerinki z ciasta francuskiego

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 40 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1-2 dag suszonych grzybów
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 3-4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki przyprawy do pizzy
  • 10 dag wędzonego sera
  • 15 plasterków salami
  • 4-5 zielonych oliwek z papryką
  • sól, pieprz, sos sojowy do smaku

Sposób przygotowania:

Pizzerinki z ciasta francuskiego

ETAP 1:

Pizzerinki z ciasta francuskiego
Z grzybów, cebuli i pieczarek przygotować farsz.

Grzyby suszone namoczyć a następnie ugotować, wyjąć z wywaru, drobno posiekać.

Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać starte na tarce o dużych otworach pieczarki, dodać posiekane grzyby i smażyć do odparowania płynu.

Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

ETAP 2:

Pizzerinki z ciasta francuskiego
Kwadraty z ciasta posmarować ketchupem i jajkiem.

Ciasto wyjąć z lodówki, pozostawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie usunąć papier, ciasto pokroić na 12 kwadratów, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Ciasto posmarować ketchupem, posypać przyprawą do pizzy, brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.

ETAP 3:

Pizzerinki z ciasta francuskiego
Na przygotowane ciasto włożyć po łyżce grzybów. .

Na każdy kawałek ciasta ułożyć porcję grzybów.

ETAP 4:

Pizzerinki z ciasta francuskiego
Tak przygotowane pizzerinki upiec na złoty kolor.

Na wierzchu ułożyć wędzony ser, salami i oliwki. Blaszkę z pizzerinami włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15-17 minut.