SUPERPRZEPIS

Pizzerinki z kaszanką

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Pizzerinki  z kaszanką Więcej zdjęć (3)

„Drożdżówki” możemy podawać na ciepło i zimno! To także idealny dodatek do grilla. Najczęściej podaje je polane ketchupem.

Składniki:

Pizzerinki z kaszanką

CIASTO:

NADZIENIE:

  • 400 gram kaszanki,
  • 1 pomidor,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 duża biała cebula,
  • ok 5 dag sera żółtego (w plasterkach najlepiej),
  • sól, pieprz, majeranek do smaku,
  • olej do przysmażenia,
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pizzerinki z kaszanką

ETAP 1

Pizzerinki  z kaszanką
W trakcie, gdy rosnie rozczyn przygotowujemy pozostałe składniki

Do mleka dodajemy drożdże, cukier i około 2-3 łyki mąki. Całość mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia.
W oddzielnej misce umieszczamy mąkę, sól, olej i jajka. Do przygotowanych składników dodajemy wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy około 15 minut.

ETAP 2

Pizzerinki  z kaszanką
Przygotowane ciasto pozostawiamy do podrośnięcia

Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości.
Między czasie przygotowujemy nadzienie.

ETAP 3

Pizzerinki  z kaszanką
Kaszankę dodajemy do przysmażonej papryki

NADZIENIE:
Cebule obieramy i kropimy w kostkę. Delikatnie rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Chwilkę razem smażymy i dodajemy kaszankę. Całość podsmażamy i doprawiamy do smaku.

ETAP 4

Pizzerinki  z kaszanką
Spodem od szklanki wykonujemy wgłębienia

Pomidora przekrawamy na pół i kroimy w mniejsze części, plasterki.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę. Wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Wycinamy koła i przekładamy na blaszkę. Za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie w każdym kole.

ETAP 5

Pizzerinki  z kaszanką
W wykonane wgłębienia nakładamy nadzienie

Każde smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie. Na kaszance układamy mały plasterek sera żółtego, a na min kawałek pomidora.
Gotowe „drożdżówki” wstawiamy do zimnego piekarnika. Włączamy i pieczemy około 25 minut do zrumienienia (180°C).