szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Pizzerinki z kurczakiem z ciasta francuskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aby dodać pizzerinkom lekkości po upieczeniu posypujemy je kiełkami brokuła. W sam raz na szybką imprezę.

Pizzerinki z kurczakiem z ciasta francuskiego

Składniki:

Pizzerinki z kurczakiem z ciasta francuskiego

Na pizzerinki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 słoik pokrojonych suszonych pomidorów w ziołach
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • 1 opakowanie kiełków brokuła
  • 2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • oregano
  • olej do smażenia

Na sos

  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pizzerinki z kurczakiem z ciasta francuskiego

Przygotowanie sosu

Pizzerinki z kurczakiem z ciasta francuskiego
Do sosu do pizzerinek dodajemy sporą ilość oregano.

Przygotować sos: koncentrat pomidorowy wymieszać dokładnie z 3 łyżkami wody, z solą, pieprzem i łyżeczką oregano.

Przygotowanie pizzerinek

Pizzerinki z kurczakiem z ciasta francuskiego
Przed zapieczeniem pizzerinki posypujemy obficie oregano.

Pierś kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. . Ciasto francuskie podzielić na 4 równe części. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmarować sosem, wyłożyć kawałki kurczaka, paseczki suszonych pomidorów oraz oliwki pokrojone w plasterki. Na wierzchu pizzerinek ułożyć plasterki mozzarelli i obsypać oregano.

Pieczenie pizzerinek

Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 15-20 minut. Po upieczeniu posypać kiełkami brokuła.