edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pizzerinki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pizzerinki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą, przekąska, którą można zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Pizzerinki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pizzerinki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

 

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450 + ewentualnie na podsypanie
  • 2 dag świeżych drożdży
  • ok. 2/3 szklanki letniej wody
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • troszkę mniej niż pół łyżeczki soli
  • OBŁOŻENIE:
  • 10 dag siekanego mrożonego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • duża łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • 12,5 dag mozzarelli w zalewie
  • 6 dużych plastrów pomidorów suszonych w oleju
  • olej z pomidorów do posmarowania ciasta

 

Sposób przygotowania:

Pizzerinki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Mąkę przesiać do miski. Do dużego kubka wkruszyć drożdże, utrzeć je ze szczyptą cukru, odebranymi z miski dwoma płaskimi łyżkami mąki i niewielką ilością letniej wody na gładką papkę o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do mąki dodać sól, oliwę i wyrośnięty zaczyn. Mieszając łyżką dolać partiami letnią wodę. Następnie ręcznie wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 minut do wyrośnięcia. Szpinak rozmrozić, odcisnąć z wody, wymieszać ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mozzarellę odcisnąć z zalewy, pokroić w paseczki. Pomidory osączyć z oleju i również pokroić w paseczki. Po wyrośnięciu przebić ciasto ręką, krótko przerobić, uformować 6-7 placuszków, wierzchy posmarować olejem z suszonych pomidorów. Na placuszkach rozłożyć porcje szpinaku, rozsmarować go łyżką, na wierzchu ułożyć naprzemiennie paseczki mozzarelli i pomidorów. Piec w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem przez około 10-12 minut. Ser nie powinien się zrumienić, czego mnie jak widać nie udało się niestety dopilnować.
Pizzerinki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Szpinak rozmrozić, odcisnąć z wody, wymieszać ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pizzerinki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Z ciasta uformować 6-7 placuszków, wierzchy posmarować olejem z suszonych pomidorów.
Pizzerinki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Na placuszkach rozłożyć porcje szpinaku, rozsmarować go łyżką, na wierzchu ułożyć naprzemiennie paseczki mozzarelli i pomidorów.