SUPERPRZEPIS

Pizzerki ze szpinakiem i kurkami

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Pizzerki ze szpinakiem i kurkami Więcej zdjęć (3)

Pizzerki, czyli pizze w wersji mini. Lubię je przyrządzać, bo każdy z domowników na swoją pizzerkę może dać swoje ulubione składniki.

Składniki:

Pizzerki ze szpinakiem i kurkami

Ciasto: (na ok. 8 sztuk)

  • ok. 350 g mąki
  • niepełna szklanka wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

Sos:

  • 2 świeże pomidory (lub z puszki ok. 200g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • oregano
  • sól i pieprz do samku

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pizzerki ze szpinakiem i kurkami

Ciasto:

Pizzerki ze szpinakiem i kurkami
Z podanych składników zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.

Drożdże zasypać cukrem i wymieszać z ciepłą wodą (ok.40°C). Odstawić na ok. 10 minut aż na powierzchni wody utworzy się lekka piana. Do miski z przesianą mąką wlać aktywne drożdże, oliwę i sól. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, odstawić na ok. 1 godz. w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.

Sos:

Pizzerki ze szpinakiem i kurkami
Przygotować sos z pomidorów, czosnku i przypraw.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, usunąć pestki. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pomidory, dodać pokrojony czosnek i oregano. Gotować kilka minut do momentu aż pomidory rozpadną się, na końcu doprawić solą i pieprzem.

Etap 3:

Pizzerki ze szpinakiem i kurkami
Ciasto podzielić na równe kawałki, rozwałkować.

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kurki podsmażyć na rozgrzanym maśle przez kilka minut. Szpinak umyć, osuszyć, większe liście pokroić i poddusić na oliwie.

Na lekko oprószonej stolnicy z ciasta uformować wałek i podzielić go na 8 równych części. Każdą rozwałkować na okrąg. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pizzerki posmarować sosem pomidorowym.

Etap 4:

Pizzerki ze szpinakiem i kurkami
Pizzerki posypać serem, szpinakiem i kurkami, upiec.

Kolejno układać dodatki - ser, szpinak i kurki. Wierzch posypać ziołami prowansalskimi. Piec w temp. 200°C przez ok. 15 minut.