maagda23

maagda23

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 42]

Pizzowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pizzowe babeczki idealnie nadają się na imprezę jako przekąska. Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Pizzowe babeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizzowe babeczki

 

  • Ciasto:
  • 300 ml wody
  • 75 dag mąki
  • 25 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • Farsz: pierś z kurczaka
  • 70 dag pieczarek
  • 25 dag żółtego sera
  • ketchup
  • przyprawa do kurczaka
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Pizzowe babeczki
Ciasto: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Roztwór odstawić na 10 minut. W misce wymieszać mąkę ze szczyptą soli, dodać roztwór drożdży oraz olej i wyrobić ciasto na jednolitą masę. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut. Farsz: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i smażyć na oleju, kiedy kurczak się zarumieni dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć, aż woda z pieczarek odparuje. Następnie zdjąć z ognia i przestudzić po czym dodać część startego sera żółtego i wymieszać. Ciasto po wyrośnięciu ponownie krótko wyrobić, rozwałkować i szklanką powycinać kółka. Tak przygotowanymi porcjami wyłożyć blachę do muffinek. Spód ciasta polać ketchupem, następnie wyłożyć farsz,a z wierzchu posypać pozostałym żółtym serem. Piecw piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C przez około 20 minut. Smacznego!
Pizzowe babeczki
Farsz: pierś z kurczaka, pieczaki oraz ser żółty.
Pizzowe babeczki
Z ciasta za pomocą szklanki wyciąć kółka.
Pizzowe babeczki
Wyłożyć wyciętym ciastem formę do muffinek.
Pizzowe babeczki
Do środka włożyć nadzienie i posypać z wierzchu żółtym serem.