czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Pizzowe babeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mini pizze w babeczkowej wersji w moim domu obowiązkowe są na spotkania przy dobrym meczu. Stanowią idealną przekąsę

Pizzowe babeczki

Składniki:

Pizzowe babeczki

ciasto:

dodatki:

sos pomidorowy:

Sposób przygotowania:

Pizzowe babeczki
Drożdże rozpuścić w wodzie i wymieszać z cukrem, kiedy zaczną pracować wymieszać z mąką i przyprawami, dodać sól i oliwę, po czym wyrobić gładkie, jednolite ciasto.

Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość około 1/2 centymetra, a następnie szklanką wyciąć placuszki, którymi następnie wyłożyć posmarowane olejem foremki do babeczek.

Składniki sosu pomidorowego wymieszać i rozsmarować na cieście. Nadzienie: cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać starte na grubym oczku pieczarki, pokrojoną paprykę i szynkę i całość smażyć do odparowania wody. Doprawić do smaku pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi i słodką papryką.

Tak przygotowane nadzienie nałożyć na babeczki. Wierzch posypać startym żółtym serem i słodką papryką. Piec 30 minut w temp. 180-200 stopni. Smacznego :)