lucyna19

lucyna19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Pizzowe bułeczki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kryją w sobie wszystko co najlepsze w pizzy w puszystym drożdżowym cieście

Pizzowe bułeczki

Składniki:

Pizzowe bułeczki

 

  • ciasto:
  • 2 dkg drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 2 jaja,
  • przyprawa do pizzy.
  • farsz:
  • 1 cebula,
  • 1/2 kg pieczarek,
  • 25 dkg mięsa mielonego wieprzowego,
  • 15 dkg sera żółtego,
  • 2 łyzki koncentratu pomidorowego,
  • słodka papryka,sól, pieprz do smaku,
  • puszka kukurydzy,
  • olej do podsmażenia

Sposób przygotowania:

Pizzowe bułeczki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, zagnieść z mąką, jednym jajem, szczypta soli, przyprawą do pizzy. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wycinać szklanką krążki.Nałożyć farsz, zlepić jak pieroga. Odstawic do wyrośnięcia na 30 minut. Posmarować roztrzepanym jajem. Piec ok 30 minut w temp.180 stopni. Farsz:Mięso mielone, pieczarki i cebulę pokrojone w kosteczkę,podsmażamy na oleju, doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy koncentrat pomidorowy. Studzimy , dodajemy odsączoną kukurydzę i starty ser żółty. Nakładamy na ciasto. Bułeczki smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.Są świetnym dodatkiem do piwka.