oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Placek brzoskwiniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Upieczone ciasto przekroić na dwa blaty.

Placek brzoskwiniowy

Składniki:

Placek brzoskwiniowy

 

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek octu
  • 6 łyżeczek wrzącej wody

 

  • masa:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 kostka masła
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 2 galaretki cytrynowe

 

  • dekoracja
  • polewa czekoladowa lub cukier puder

Sposób przygotowania:

Placek brzoskwiniowy
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, wrzącą wodę, a na samym końcu dodać ocet. Całość delikatnie wymieszać, wyłożyć na blaszkę i upiec.



masa:

Z puszki odlać sok i uzupełnić do objętości litra wodą. Z tego odlać pół szklanki do rozpuszczenia budyniu,  a resztę zagotować. Następnie wsypać galaretki, rozpuścić, podgotować i wlać budynie. Do powstałej masy włożyć masło i mieszać, aż się rozpuści. Całość ostudzić. Do ostudzonego bydyniu dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie



dekoracja:

przygotowaną, ciepłą masą przełożyć placki. Wierzch ciasta polać polewą lub cukrem pudrem