agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

Placek budyniowy z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne i smaczne ciasto.Najlepsze do kawy.

Placek budyniowy z bakaliami

Składniki:

Placek budyniowy z bakaliami

 

  • ciasto:
  • 1,5 szkl.mąki,1 kostka masła,1/2 szkl. cukru,2 jaja,cukier waniliowy,esencja cytrynowa
  • krem:
  • 1 budyń śmietankowy ugotowany według receptury,1 kostka masła,3 łyżki cukru
  • dekoracja:
  • 10 dag orzechów włoskich,10 dag rodzynek

Sposób przygotowania:

Placek budyniowy z bakaliami
przygotować ciasto.Masło utrzeć z cukrem i żółtkami.Dodać esencję,cukier waniliowy, i mąke,wymieszac.Białka ubić na sztywną pianę,dodać do masy i delikatnie wymieszać.Ciasto rożłożyć równą warstwą na posmarowaną blachę i piec 20 min. w temp.180 stopni.Ugotowany budyń ostudzić ,dodać utarte masło z cukrem i zmiksować na delikatną masę.Upieczone i ostudzone cisto przekroić na pół,przełożyć kremem,wierzch posmarować resztą kremu,posypać rodzynkami i orzechami.Odstawić do lodówki na jedną godzinę.

Tagi:

ciasto placek