pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Placek Cappucino

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

super pyszny placek, długo się go robi

Placek Cappucino

Składniki:

Placek Cappucino

 

  • CIASTO CAPPUCCINO,
  • 4 jajka
  • pół szklanki cappuccino o smaku śmietankowym
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA
  • kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • BISZKOPT
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • DODATKOWO
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Placek Cappucino
CIASTO CAPPUCCINO: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić, dodać cukier i ubijać na sztywną pianę. Dodać żółtka i mieszać powoli. Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia. Wmieszać do ciasta wolnymi ruchami łyżką. Na koniec dodać kawę cappucino. Piec 25 minut w 180 st.
MASA: Jajka wbić do rondelka, wsypać cukier. Miskę umieścić nad drugą miską, w której jest woda i ubijać aż zrobi się gesty krem. Musimy to robić na wolnym ogniu. Miska z wodą musi się pomału podgotowywać a w tej misce musi być garnek z jajkami i cukrem. Gdy będziemy mieć już gęsty krem schłodzić go. Margarynę utrzeć (najlepiej w makutrze) na puszysto i dokładać po łyżce kremu. Ostudzić.
BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i ubijać na sztywną pianę. Dodać żółtka i mieszać powoli. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta i mieszać łyżką. Piec 25 minut w 180 st.

Na placek cappuccino dajemy masę, przykrywamy biszkoptem. Smarujemy go odrobiną masy i posypujemy wiórkami.

Ustawienie (od góry):
Troszkę masy+ wiórki
Biszkopt
Masa
Placek Cappuccino