mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Placek cygan z maminego brulionu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kolejne dawne ciasto. Pamiętam je z dzieciństwa... Pycha

Placek cygan z maminego brulionu

Składniki:

Placek cygan z maminego brulionu

 

  • 15 dkg masła
  • 8 jaj
  • 25 dkg cukru
  • 10 dkg miodu
  • łyżeczka sody
  • 30 dkg maku spażonego i zmielonego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 galaretka rozpuszczona w 1 szkl wody i po zastygnięciu pokrojona w pasy
  • paczka biszkoptów
  • Masa (dowolna- tu budyniowa):
  • 2 budynie waniliowe
  • litr mleka
  • szkl. cukru
  • margaryna.

Sposób przygotowania:

Placek cygan z maminego brulionu
Masło utrzeć z cukrem pudrem i miodem, dodawać po 1 żółtku i ucierać. Na koniec dać mak i pianę ubitą z białek. Wymieszać i piec. Upieczony placek przekroić na pół, zrobić dowolną masę (wykonanie masy budyniowej niżej). Posmarować placek masą na to biszkopty, między którymi robić małe odstępy, w które wkładamy pokrojoną w paski galaretkę, znów dać resztę masy. Przykryć drugim plackiem i udekorować polewą. Masa budyniowa: Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać budyń.