Funia

Funia

Kucharz
[Przepisów: 2]

Placek cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ciasto pachnące cytryną. Odpowiednie dla tych, którzy nie lubią bakalii.

Placek cytrynowy

Składniki:

Placek cytrynowy

  • Ciasto:
  • 7 jaj
  • 32dkg cukru
  • 35dag kartoflanki( można dodać trochę pszennej)
  • 2 łyżki wody
  • 2 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Krem:
  • 1 kostka "Palmy"
  • 1kostka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1 szkl. wody

Sposób przygotowania:

Placek cytrynowy

Ciasto wykonanie: Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać skórkę z obtartych cytryn (sparzonych!), sok z 1 cytryny o wodę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, a na końcu delikatnie dodać białka ubite z resztą cukru. Drugą cytrynę zostawić do nakropienia. Upiec na złoty kolor. Krem: Tłuszcz utrzeć, dodać ubite na sztywno jajka z cukrem, następnie dodać gęstniejącą galaretkę. Wszystko połączyć Ciasto przekroić (jak się uda można 2x) i obficie nakropić wodą z cytryną. Przełożyć kremem. Na wierzchu polukrować. Lukier: cukier puder zalać małą ilością gorącego mleka. Rozprowadzać zanim całkiem przestygnie.