dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Placek czarno-białe z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Prosty w przygotowaniu i smaczny placek.

Placek czarno-białe z dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek czarno-białe z dżemem

 

  • 4 jajka
  • 1 szk cukru
  • 1 szk mąki krupczatki
  • 1 szk skrobi ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 margaryna
  • szczypta soli
  • 1 łyż kakao
  • 1/2 słoiczka dżemu z czerwonej porzeczki

Sposób przygotowania:

Placek czarno-białe z dżemem
Jajka ucieramy z cukrami i solą na pulchną masę. Następnie wsypujemy mąkę krupczatkę i skrobię oraz proszek do pieczenia. Mieszamy. Margarynę roztapiamy i studzimy i dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy.3/4 części ciasta wlewamy do formy. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Na jasne ciasto wykładamy łyżką dżem (przepis: https://gotujmy.pl/dzem-z-czerwonej-porzeczki,przepisy,156131.html). Wlewamy ciemne ciasto. Pieczemy w 180 stopniach ok 50 minut. Po wystudzeniu ciasto oblewamy polewą kakaową (przepis: https://gotujmy.pl/polewa-kakaowa-do-ciasta,przepisy,145266.html). Smacznego.
Placek czarno-białe z dżemem
Jajka ucieramy z cukrami i solą na pulchną masę.
Placek czarno-białe z dżemem
Dodajemy mąkę i skrobię wraz z proszkiem do pieczenia.
Placek czarno-białe z dżemem
Na koniec wlewamy roztopioną, chłodną margarynę.
Placek czarno-białe z dżemem
Ciasto przelewamy do formy i dodajemy dżem.